Projecten

Suriname in “De Ziel”

Voor een volle zaal, met veel belangstelling van de Surinaamse gemeenschap in Almere, werd 13 oktober jl. de reeds overleden Surinaamse dichter Trefossa in het zonnetje gezet. De poëtische avond vond plaats in restaurant de Ziel van wooncomplex de Archipel in Literatuurwijk. Zeer toepasselijk, want Trefossa’s echte naam was Henry de Ziel.
Deze door vereniging Aldichter georganiseerde avond had een multicultureel karakter. Gedichten van Trefossa werden in het Sranantongo voorgelezen door de in Surinaamse kledij gestoken Hedy Jane Guds. Daarna volgden de Nederlandse bijdragen van Aldichters, die zich door Trefossa hadden laten inspireren. De teksten werden geprojecteerd via een powerpointpresentatie die te zien is op www.aldichter.nl
Ida Does liet een gedeelte uit haar documentaire zien, er werd gezongen door Henry Muldrow met pianobegeleiding van Francien Kersten, Mavis Nelom droeg voor in eveneens prachtige Surinaamse klederdracht.
Usha Marhé gaf een toelichting over de gezongen gedichten van de dichters Orlando Emanuels en Dobru. Tenslotte was er een in memoriam voor Ditha Cicilia, oud-aldichter, waarbij haar man enkele van haar gedichten voorlas.
De gezamenlijke bezieling kwam over, getuige de enthousiaste en warme reacties van de bezoekers. Een vleugje warmte op een kille Nederlandse herfstavond.

Omroep Flevoland was er ook bij.