Column

Reanimatie nà afspraak

Hebt u het ook in de krant gelezen en/of via radio/tv uitzending gehoord? Zaterdag 20 augustus jl. met vette koppen in een ochtendblad. ALLEEN NA VERKLARING LEVEN PATIËNT REDDEN. De familieleden die deze brief op hun deurmat vonden, zijn zich lam geschrokken.

Alle cliënten (mooi woord voor patiënten/bewoners van verpleegtehuizen!) en medewerkers hebben een brief van de directie van verpleeghuizen in de regio Vaaglanden gekregen waarin staat aangekondigd, dat de verpleeghuizen besloten hebben een nieuw reanimatiebeleid te voeren. De cliënten (de bewoners) worden niet meer gereanimeerd, als zij door een hart-ademstilstand en/of beroerte worden getroffen. Want vervolgt de directeur A.J. Venheulen verder in zijn brief, “zodat een verpleeghuisarts niet kan worden gedwongen om een medische zinloze handeling” uit te voeren!

De Nederlandse Vereniging van Verpleeghuisartsen (NVVA) zegt er nooit eerder van gehoord te hebben dat een dergelijke brief aan cliënten en/of familieleden wordt gestuurd. NVVA- directeur W.Reeder : “Deze brief lijkt mij wel erg kort door de bocht…”
De directie noemt dit beleid ‘nee, tenzij,’ men een verklaring van te voren heeft vastgelegd.

Het moet toch ook niet gekker worden…Vastbinden (voor opstandige en/of agressieve cliënten) is al door de cliëntenraad besproken en met algemene stemmen aangenomen! Zo blijkt uit de statuten. Nu bedenken we weer wat anders…

Stel je voor dat een van jouw familieleden en of dierbare in de regio Vaaglanden of elders in een dergelijk verpleeghuis zit en er is niets geregeld, per convenant of verklaring (- moet je ook maar meteen kunnen vinden!).
De “cliënten” die door een hartstilstand en/of beroerte toch al ook van niks weten. En hun polsbandje, als ze die al hebben, (maar zijn wel verkrijgbaar in allerlei modieuze tinten en vormen in het winkeltje van het Verpleeghuis) of hun S.O.S. medaillon hebben vergeten om te doen, gewoon ‘ergens’ hebben neergelegd. (in de diepvries lade, een gewilde plek, onder het dekbedmatras in een plasticzakje gedaan, en vergeten zijn dat eruit te halen. Of zo in de was gedaan) of het is door het putje onder de douche verdwenen. Alles is mogelijk…dan ben je de pineut dan is het over –en uit . Uw familieleden kunnen er ook dan niets meer aan veranderen.

Onthoudt dus heel goed dat u uw “reanimatietoestemming” altijd op zak/hals of pols bij de hand moet hebben. Vandaag de dag is het ook mogelijk, net als bij dieren, dat u een chipje in uw oor kunt laten aanbrengen. Het is maar dat u dat weet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *