In de media

Almere Vandaag

Een Liriodendron Tulipifera in Buiten is gedicht waard

* Gepubliceerd op 30 mei 2008

ALMERE/ODEKE DE JONG –

Liriodendron tulipifera. Een tongbreker, maar wel een gedicht waard. De tulpenboom, zoals de boom in gewoon Nederlands heet is één van zeven bomen die deze week op de Evenaar worden geplant. Ze maken deel uit van een zogenoemd aboretum, een verzameling bijzondere uitheemse bomen, waarbij een speciaal gedicht komt te staan. Morgen worden de bomen en gedichten tijdens het Evenaar Festival onthuld.

Rim Sartori van het Almeerse dichterscollectief Aldichter is één van de dichters. Zij schreef een gedicht voor de tulpenboom. ,,In 2006 heb ik de boom al uitgezocht. Mijn buren hebben een exemplaar in de tuin staan, dus ik weet hoe mooi deze is. Het lijkt een beetje op de magnolia. Daar is de boom ook familie van”, vertelt Sartori.

In haar gedicht beschrijft zij de tulpenboom door de seizoenen heen en over de plek die de boom in de natuur inneemt. Het gedicht komt op een grote stalen plaat bij de boom te staan. Bijzonder, zo vindt Sartori. ,,Het is wel groot. Ik vind het een hele eer. Heel anders dan bijvoorbeeld het krijgen van een lintje voor bewezen diensten.”

Haar gedicht heeft een moeilijke titel. ,,Ik hoop dat ik die in één keer goed uit kan spreken, dat lukt vast wel. Ik ben nog niet zenuwachtig, ik laat het zaterdag allemaal maar over mij heen komen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *